Въпрос на време е лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре.

...
Въпрос на време е лихвите по кредитите у нас да тръгнат нагоре.
Коментари Харесай

При 20-годишен кредит от 100 000 лева и увеличение на лихвата до 4%, месечната вноска ще се увеличи с 76 лева

Въпрос на време е лихвите по заемите у нас да тръгнат нагоре. Ще порастват както лихвите по новите, по този начин и старите ипотечни заеми, предвижда икономистът Десислава Николова от " Моите пари “ пред профилирания уебсайт Businessnovinite.bg.

" При заложена 2,5% междинна рента за банковата система по един ипотечен заем в този момент, прогнозите са, че в границите на идната година, лихвата по ипотечния заем ще доближи 5-6% “, сподели Николова и допусна, че всеки, който е спазил правилото 30%, най-вече 40%, от чистия му приход да отива за отговорности, ще може да се оправи с по-високите месечни вноски.

Ако имаме заем от 100 000 лв. със период на погасяване 20 година,  месечната вноска при актуалната средна лихва от 2,5% е 529.9 лева, пресмятат от " Моите пари “. А крайната сума, която ще върнем на банката е 127 177лв.

При нарастване на лихвата до 4%. То вноската на месец ще се усили с 76 лева на месец до 605,98 лв. Крайната сума, която ще сме изплатили на банката след 20 години, към този момент е 145 435 лева

А при повдигане на лихвите до 5%, месечната вноска към този момент става 659.95 лева Общо ще върнем на банката 158 389 лева

" Това значи, че хората, които имат заеми, в случай че до момента не са заделяли в допълнение средства е добре да стартират да го вършат, с цел да имат опция да погасяват вноските си без да изпадат в просрочие “, разяснява още икономистът Десислава Николова.

Проучване на " Моите пари “ демонстрира, че българите очакват високата инфлация да се задържи и през идната година. А упованията на потребителите стимулират държанието им, споделят анализаторите и предизвестяват, че терзанието, че спестяванията им се топят, не е най-хубавият консултант за капиталово решение. " Брокерите на недвижими парцели споделят: купувайте в този момент е момента, с цел да съхраните парите си, без значение, че се чака спад в цените на парцелите на фона на общата икономическа конюнктура “, споделя Десислава Николова.

За да решеним дали в този момент е моментът за ипотечен заем за пазаруване на парцел за живеене, сега е изключително значимо разноските за обслужване на всички заеми да са не повече от 30-40% от приходите на семейството, споделя Десислава Николова. Когато обаче, покупката е за инвестиция, би трябвало да се има поради, че в София и огромните градове, има доста такива парцели, които стоят празни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР